Spridningen av ebola sätter fokus på samhällets sårbarhet

EbolavirusMånga menar att vi i den utvecklade delen av världen inte behöver oroa oss för ebola. Vi är mer informerade, har bättre hygien och större resurser än de fattiga länder som hittills drabbats. Men vården av en ensam patient på ett modernt sjukhus i USA visar på problemen. Ebola kan resultera i stora mängder spyor och diarré, och när alla säkerhetsprotokoll följs blir det snabbt mycket smittat avfall att ta hand om, upp till 40 sopsäckar om dagen, för en enda patient.

I de drabbade områdena dör fler av indirekta orsaker än av själva ebolasjukdomen; malariadrabbade och trafikskadeoffer får ingen vård när alla vårdsresurser går åt till att bekämpa ebola. En krass men nödvändig prioritering i Liberia, ett land med drygt 50 egna läkare och en befolkning på cirka 3,8 miljoner. I Sverige har vi ett bättre utgångsläge, men inte heller den svenska sjukvården skulle räcka till om ebolafallen blev många.

Ungefär 8000 personer beräknas vara smittade av ebola idag. Antalet fördubblas var tredje vecka. Tillväxten är alltså exponentiell. Vilket innebär att 128 000 kan vara smittade inom tolv veckor. Om spridningen, mot förmodan, skulle fortsätta i samma exponentiella tempo, är halva jordens befolkning smittad nästa höst. Tre veckor senare hela jordens befolkning. Att det skulle gå riktigt så fort är förstås väldigt osannolikt, men så länge antalet smittade växer, är sjukdomen utom kontroll.

Peter Piot, den belgiske läkare som 1976 upptäckte ebolaviruset, är orolig för utvecklingen:

”I stora städer, speciellt i kaotiska slumområden, är det närmast omöjligt att leta rätt på alla som varit i kontakt med patienter, oavsett ansträngningar. Därför är jag väldigt orolig för Nigeria. Landet har miljonstäder som Lagos och Port Harcourt. Om ebola skulle få fäste där och börja sprida sig, vore det en obeskrivlig katastrof.”

Men det finns ljuspunkter. Sjuksköterskeeleven Fatu Kekula, 22år, gav inte upp när hennes ebolasmittade far inte fick plats på sjukhuset. Hon använde fyra par skyddshandskar ovanpå varandra och tillverkade en improviserad skyddsdräkt av sopsäckar. Tack vare ett minutiöst eget säkerhetsprotokoll undvek Fatu att själv bli smittad, medan hon vårdade sin sjuka familj i hemmet. Tre av de fyra smittade överlevde. Hennes metod lärs nu ut till andra västafrikaner som inte har tillgång till sjukhusvård.

Kommentarer är avstängda