Spännande nytt magasin om att vara människa i samtiden

Magasinet Mooria, med undertiteln Att vara människa. Nu. har precis kommit ut med sitt första nummer på nätet. Anslaget är spännande och lovar djupare samtal om samtiden:

”Mooria är ett digitalt magasin som handlar om att vara människa i dagens högteknologiska och snabbföränderliga värld. Mooria kringgår de vanliga uppdelningarna av saker och ting. Mooria skriver om individen, samhället, tekniken, religionen, filosofin, vetenskapen och politiken, som om allt verkligen har med allt annat att göra.”

En av initiativtagarna till Mooria är Nicklas Mattsson, publicistisk chef på Svenskt Närinsliv och bland skribenterna finns Janerik Larsson, med bakgrund som informationschef på SAF och med kopplingar till Stiftelsen Fritt Näringsliv och PR-byrån Prime. Men Mooria har inte riktigt den högerliberala slagsida som kanske kunde befaras. Till skillnad från Timbro finns här både bredd och djup.

Skribenten Max Valentin framstår till exempel som ivrig förespråkare av digital effektivisering och själv delaktig i den utveckling Jonas Andersson Schwarz varnar för i en ingående artikel om den hotande teknologiska arbetslösheten och skillnaden mellan synbar tillväxt och verklig tillväxt:

”Visst är det bra att jobb som faktiskt är eländiga, repetitiva och slitsamma ersätts av maskiner, men vad ska alla de människor som blir överflödiga göra i stället? Arbetslösa har mycket låg köpkraft. Datorer köper ingenting. Det finns en begränsad mängd varor och tjänster som den återstående procenten rika människor kan köpa. I digitaliseringens kölvatten kan vi komma att tvingas till en radikal omformulering av själva grunden till värdeskapande i samhället.”

Här finns också ett långt, intressant intervjusamtal med initiativtagaren till The Friendlyist, ”diskursbrottslingen” Lars Noväng.

Kommentarer är avstängda