Andrahandsröstning kan förhindra framtida regeringskriser

2014-09-14ValsedlarDödläget i riksdagen visar att vårt valsystem behöver reformeras. Att bara lägga en röst på ett parti räcker inte längre. Varje politiskt parti önskar förstås egen majoritet i riksdagen, men den drömmen är numera ouppnåelig för alla. Återstår då att kompromissa. Men i riksdagen är läget låst och kompromissviljan obefintlig. Ett dyrt, tröttsamt nyval drar ut på tiden, utan garantier om ett resultat som väsentligt skiljer sig från det senaste.

Varför inte ge väljarna möjlighet att kompromissa redan i valet? De flesta andra valsituationer erbjuder ju andrahandsalternativ. Om jag inte kan få det jag helst vill ha, får jag ange vad jag vill ha i andra hand.

I riksdagsvalet kan ett sådant system fylla flera funktioner. Den som i första hand vill rösta på ett litet parti, behöver inte riskera att helt kasta bort sin röst; om partiet inte klarar fyraprocentsspärren, räknas andrahandsrösten istället. I övrigt räknas förstahandsrösterna som vanligt, med en avgörande skillnad: Om partierna inte lyckas samla någon regeringsduglig majoritet i riksdagen, finns ett nytt valresultat färdigt att ta till. Istället för nyval, adderas helt enkelt andrahandsrösterna till förstahandsrösterna.

Att detta alternativa, kompromissade valresultat är känt på förhand, skulle skapa en intressant dynamik i regeringsförhandlingarna. Framför allt skulle väljarnas inflytande på regeringsbildningen öka. Mer demokrati och mindre partitaktik, helt enkelt.

Kommentarer är avstängda